Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Siber dolandırıcılar sahte web sitesiyle aşı olmak isteyenleri tuzağa düşürüyor

Siber dolandırıcılar sahte web sitesiyle aşı olmak isteyenleri tuzağa düşürüyor
03.02.2021
A+
A-

Siber dolandırıcıların, Sağlık Bakanlığı’na aitmiş izlenimi veren sahte bir web sitesiyle Türk vatandaşlarını kandırmaya çalıştığını tespit etti.

Resmi kuruluşların isimlerini kullanarak veya sitelerini taklit ederek gerçekleşen oltalama (phishing) çabaları, Covid-19 sürecinde tüm hızıyla devam ediyor. Daha önce Türkiye’deki e-devlet kullanıcılarını hedef alan bir oltalama çabasını tespit eden siber güvenlik kuruluşu ESET, yine Türkiye’yi hedef alan bir bankacılık truva atını belirledi.

ESET Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Lukas Stefanko’nun tespitine göre, Cerberus olarak adlandırılan bu kötü amaçlı yazılım, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesini taklit ederek Covid-19 aşısı ile ilgili  sahte web sitesinde gizleniyor.

Cerberus aslında yeni bir zararlı da değil. ESET, çeşitli yeteneklere sahip bu zararlıyı daha 2019 yılında ve 2020 yılında da tespit etmişti.

Nasıl korunmalı?  

ESET kullanıcılarının bu zararlıya karşı koruma altında olduğunu aktaran Kıdemli Güvenlik Uzmanı Lukas Stefanko, bu tür oltalama çabalarının ağına düşmemek için şu önerilerde bulunuyor:

 

  • Merak ettiğiniz konularla ilgili karşınıza çıkan her linke tıklamayın. Koronavirüs konulu oltalama çabalarının çok arttığı şu dönemde, cazip teklif ve yönlendirmelerle ilgili ekstra temkinli olun.
  • Uygulamaların erişim isteklerine daha dikkatle bakmaya çalışın, aralarında ilgisiz görünen izin talepleri varsa, en iyisi uzak durun.
  • Güvenliğinden ve meşruluğundan şüphe duyduğunuz online formlara asla hassas bankacılık bilgilerinizi girmeyin.
  • Yalnızca bankanızın resmi sitesiyle bağlantılı mobil bankacılık uygulamalarına güvenin.
  • Google Play veya diğer saygın uygulama mağazalarına bağlı kalın. Bu mağazalar zararlı uygulamalardan tamamen arınmış olmayabilir, ancak çok daha güvenlidirler.
  • İşletim sisteminizin güncel olmasına dikkat edin.
  • Güncel ve proaktif bir antivirüs, internet güvenliği ve mobil güvenlik çözümü kullanın.

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.