Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “TSK Artık Dünyada Çok Az Sayıda Ordunun Elde Edebileceği Operasyonel Üstünlüğe Kavuşmuştur”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “TSK Artık Dünyada Çok Az Sayıda Ordunun Elde Edebileceği Operasyonel Üstünlüğe Kavuşmuştur”
12.11.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “TSK Artık Dünyada Çok Az Sayıda Ordunun Elde Edebileceği Operasyonel Üstünlüğe Kavuşmuştur”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile İstanbul’da düzenlenen SAHA EXPO 2021 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın açılışına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Akar fuarı, savunma sanayisindeki bağımsız üretim gücünün, potansiyelinin ve yeteneklerinin uluslararası platforma taşındığı önemli bir organizasyon olarak nitelendirdi ve “Kendini tanımanın ilk ve en önemli şartı doğru, derinlikli ve gerçekçi bir tarih şuuruna sahip olmaktır. Özellikle şunu vurgulamak isterim ki tarih şuuruna sahip olmak demek, sadece tarihten ilham almak demek değil, aynı zamanda yaşananlardan ders almak ve geleceğimizi buna göre şekillendirmektir.” diye konuştu.

Bu kapsamda, savunma sanayisinde “ibretlik hadiselerin” yaşandığını belirten Bakan Akar, şunları söyledi:

“Geçmişte, parasını ödediğimiz hâlde ülkemize teslim edilmeyen gemiler olduğu hepimizin malumudur. Aynı şekilde Kıbrıs Barış Harekâtı sürecinde maruz kaldığımız ambargo da hâlâ hafızalarımızdadır. Daha dün parasını dahi ödediğimiz İHA’ları uçuramadığımızı sizler de yakından biliyorsunuz. Geçmişte karşılaştığımız bu tutum ve yaklaşımın değişik şekil ve boyutlarda maalesef günümüzde de devam ettiğini görmekteyiz. Muhatap olduğumuz bu yaklaşım karşısında bizler de milletçe tarihten ders aldık ve savunma sanayimizin millîleşmesine yönelik önemli adımlar attık. Savunma sanayisinde 2000’li yılların başında yüzde 20’ler seviyesinde olan yerlilik ve millîlik oranı, tüm olumsuzluklara ve engellemelere rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, destek ve teşvikleriyle yüzde 80’ler seviyesine ulaşmıştır. Çok şükür kendi kaynaklarımızı kullanarak yapabildiğimizi, başarabildiğimizi gördük ve bunu da tüm dünyaya gösterdik, göstermeye devam ediyoruz.”

CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI

Geçmişte piyade tüfeklerinin dahi yurt dışından tedarik edildiğine dikkati çeken Bakan Akar, “Artık Millî Piyade Tüfeklerimizi, akıllı hassas mühimmatımızı, ÇNRA’larımızı, Fırtına obüslerimizi, İHA/SİHA/TİHA’larımızı, ATAK helikopterlerimizi, fırkateynlerimizi ve savaş gemilerimizi tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelmiş olmanın mutluluğunu, güvenini yaşıyoruz. Bunlara ilaveten, radar ve elektronik harp sistemleri, Millî Muharip Uçak, Siper Hava Savunma Sistemi, Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ile ilgili çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam etmektedir.” diye konuştu.

Millî savunma sanayisinin TSK’nın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarına da cevap verebilecek duruma geldiğini vurgulayan Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Artık cin şişeden çıkmış, ülkemiz teknoloji üreten ve geliştiren bir konumuna gelmiştir. Bundan dönüş yok. Bu tren yola çıktı, inşallah hedefe varacağız. Bir zamanlar bizler için hayal olan birçok konu, bugün gerçeğe dönüşmüştür. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye, savunma sanayisinde dışa bağımlılığını büyük ölçüde ortadan kaldırarak gücüne güç katmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri, artık dünyada çok az sayıda ordunun elde edebileceği yüksek teknolojinin sağladığı avantajlara ve operasyonel üstünlüğe kavuşmuştur. Nitekim TSK, yurt içinde, Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde, Kıbrıs’ta, Azerbaycan’da, Libya’da, Doğu Akdeniz’de, Ege’de ve daha birçok coğrafyada, hem ülkemizin hem de dost ve kardeşlerimizin hakkını, hukukunu korumak, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamak için büyük bir fedakârlık ve kahramanlıkla, hiç olmadığı kadar yoğun ve etkin bir şekilde mücadele etmektedir.”

SİBER GÜVENLİK

Geleceğin savunma teknolojilerinde kara-deniz-hava dışında uzay ve siber uzayın da önemli bir harekât alanı haline geldiğini aktaran Bakan Akar, “Siber sistemler alanında üstünlüğü ele geçirmek, diğer harekât alanlarında başarılı olmanın ön koşulu olacaktır.

Bu doğrultuda siber güvenlik, dijital dönüşüm, büyük veri analizi ve yapay zekâ alanlarında da yerli ve millî teknolojiler kullanılarak kabiliyet kazanma ve yetişmiş personel kapasitesini arttırma çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

Tüm bu faaliyetlerde elde edilen başarılarda personelin kahramanlık ve fedakârlığının yanı sıra yerli ve millî savunma sanayisinin geliştirdiği, üstün teknolojiye dayanan harp silah, araç ve gereçlerinin önemli katkısının olduğunu, bunda da TSK’nın kritik ihtiyaçlarını karşılayan vakıf şirketlerinin ve özel sektör firmalarının büyük payı bulunduğunu dile getiren Bakan Akar, savunma sanayi kuruluşlarının dünya ölçeğinde geldiği seviyeyi “gurur verici” olarak nitelendirdi.

Bu konuda katedilmesi gereken mesafelerin de olduğunu belirten Bakan Akar, “Ülkemizin ve asil milletimizin güvenliği, gelecek nesillerimizin daha müreffeh bir hayat sürebilmesi için savunma sanayimizi çok daha ilerilere taşıma azim ve kararlılığıyla yılmadan yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz. Millî değerlerimiz ve menfaatlerimiz üzerinde yükselen savunma sanayimizi etkin, yerli ve yenilikçi bir anlayışla çok daha ilerilere taşımak, küresel ölçekte rekabet edebilir seviyeye getirmek için çabalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yerli ve millî savunma sanayimizin gelişmesindeki kararlı tutumundan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sunan Bakan Akar, sözlerini “Havacılık alanında ülkemize önemli katkılar sağlayan merhum Özdemir Bayraktar’ı rahmetle anıyorum.” sözleriyle tamamladı.

GURURLA İZLİYORUZ

Konuşmaların ardından Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve protokol üyeleri kurdele keserek SAHA EXPO 2021 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın resmî açılışını gerçekleştirdi.

Açılış sonrasında Bakan Akar beraberinde Millî Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ile stantları gezerek bilgi aldı.

MKE A.Ş.nin standında deniz topunun atış videosunu seyreden, Genel Müdür Yasin Akdere’den bilgi alan Bakan Akar, “Makine ve Kimya, yeni yapısıyla çok kısa sürede büyük başarılar elde etti, etmeye devam ediyor. Bunları gururla izliyoruz. Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması hepimiz için önemli. Makine ve Kimya, bu konuda dinamik hareket ederek yeni yapısının da getirdiği imkânları kullanarak inşallah problemleri çok daha hızlı ve kalıcı şekilde çözme imkânı bulacak. Bu sadece ülkemizin değil dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarının da karşılanması bakımından da büyük önem arz ediyor.” dedi.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/11112021-63513

REKLAM ALANI