Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Yüksek Mahkeme Başkanı Aslambek Mergaliev’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Yüksek Mahkeme Başkanı Aslambek Mergaliev’i kabul etti
15.11.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Yüksek Mahkeme Başkanı Aslambek Mergaliev’i kabul etti

2023

 

 

 

Devlet başkanına yargı sisteminin güncel faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

 

 

 

Aslambek Mergaliev, Cumhurbaşkanının bağımsız bir temyiz makamının oluşturulması konusunda istişarelerde bulunulmasına ilişkin emrinin uygulanmasındaki ilerlemeyi bildirdi. Hukuk, bilim, iş dünyası ve TBMM daire milletvekilleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, başkentte (ceza, hukuk ve idari davalar için) üç temyiz mahkemesinin kurulmasını öngören model olumlu değerlendirme aldı.

 

 

 

Yargıtay, ön inceleme kurumunun kaldırılmasını, “tam temyiz” uygulanmasını, 6 ayı geçmeyecek şekilde değerlendirme için “makul bir süre” belirlenmesini ve ayrıca tarafların zorunlu katılımıyla yargılama yapılmasını teklif ediyor. Buna karşılık, en yüksek yargı organı yargı uygulamalarının denetimi ve yeknesaklığının sağlanması üzerinde yoğunlaşacaktır.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e ayrıca idari yargı çalışmaları ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi hakkında bilgi verildi. Yargıtay Başkanı, mahkemelerin şeffaflığının ve adalete erişimin artırılması amacıyla dijitalleşme ve yapay zeka unsurlarının devreye girmesinden bahsetti.

 

 

 

Devlet başkanı, yargı sisteminde devam eden reformların kalitesine ve her durumda davaların değerlendirilmesinde hukukun üstünlüğünün sağlanmasına özel önem verdi.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kasym-zhomart-tokaev-prinyal-predsedatelya-verhovnogo-suda-aslambeka-mergalieva-1410215

 

 

 

REKLAM ALANI