Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1 Ekim’e dair değerlendirmelerde bulundu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1 Ekim’e dair değerlendirmelerde bulundu
01.10.2023
A+
A-

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1 Ekim’e dair değerlendirmelerde bulundu
01.10.2023

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar; “Kıbrıs Türk Halkı ve Rum Halkının eşit kurucu ortaklığında tesis edilen ortaklık Cumhuriyeti, 21 Aralık 1963 tarihinde sivil halkımıza yönelik başlatılan saldırılar ve Kıbrıs Türk yetkililerin silah zoruyla devlet mekanizmalarından atılmasıyla bir Rum devletine dönüştürülmüştür. Her yıl olduğu gibi bugün yine, Güney Kıbrıs’ta sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kuruluş yıl dönümü adı altında törenler düzenlenmektedir.

 

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

 

 

 

New York’ta, diğer temaslarımız yanında BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres ile yaptığım görüşmede Kıbrıs’ın gerçeklerine dikkat çekerken, egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerimizi tekrarlamış, Rum tarafına da adil ve kalıcı bir uzlaşıya yönelik diyalog çağrısında bulunmuştum. Ama ne var ki Rum tarafı, her zaman olduğu gibi uzlaşmaz tutumunu sürdürmüştür.

 

 

 

 

 

Rum liderin söylemleri ve basına yansıttığı sözde önerileri göz önüne alındığında, hedefinin halkımızı Rum devletine dönüşen kendi yönetimlerine tabi kılmak olduğu aşikardır. Kıbrıs’ta yaşanan gerçekler ortadadır ve 1960’a geri dönmek mümkün değildir. Egemen eşitlik ve eşit uluslarası statü zemininde iki devletin iş birliğine dayalı bir uzlaşı ancak Kıbrıs adasına adil ve kalıcı bir çözüm getirebilir.

 

 

 

Taraflar arasında ortak zemin var mı yok mu egzersizi devam ederken Kıbrıs Türk tarafı iki taraf arasındaki güven ve iyi komşuluk ilişkilerini artıracak iş birliği önerilerini de ortaya koymuştur. Rum liderliği eğer diyalog taleplerinde samimiyse önerilerimizi kabul eder ve iki tarafın da çıkarına olacağı aşikar olan bu öneriler üzerinde iş birliği yapmaya derhal başlarız.

 

 

 

 

İlgili tüm taraflarca sürdürülebilir olmadığı kabul edilen statükonun en önemli sembollerinden biri, 186 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararıyla yaratılan haksız ve hukuksuz süren durumun yürütücü yapısı bugün kutlanacaktır. Bilinmelidir ki, 1963 tarihinden itibaren bir Rum devletine dönüşen yapı, ne tüm adayı ne de Kıbrıs Türk Halkını temsil etme yetkisine sahiptir. Bilinmelidir ki, KKTC 40 yıllık bir gerçektir. Tüm kurumlarıyla bağımsız bir devlettir ve Rum devletinin KKTC üzerinde ne yetkisi ne de otoritesi bulunmaktadır” dedi.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-1-ekime-dair-degerlendirmelerde-bulundu-11544

 

 

 

REKLAM ALANI