Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ALMANYA’YA TAŞINANLARIN YAPMASI GEREKEN ÖNEMLİ İŞLEMLER

ALMANYA’YA TAŞINANLARIN YAPMASI GEREKEN ÖNEMLİ İŞLEMLER
11.09.2021
A+
A-

ALMANYA’YA TAŞINANLARIN YAPMASI GEREKEN ÖNEMLİ İŞLEMLER!

Almanya, yurt dışında yaşamak isteyen birçok kişi için listenin en üst sıralarında yer alan bir ülke.

Almanya, yurt dışında yaşamak isteyen birçok kişi için listenin en üst sıralarında yer alan bir ülke. Bu sebeple TransferGo ile Almanya’ya taşınmayı düşünen, taşınma arifesinde olan ve hatta yeni taşınanlar için Almanya’da ilk olarak yapılması gerekenlerin bir listesini hazırladık.

1. Wohnungsgeberbestätigung (Ev sahibi onay belgesi)

2015 yılından itibaren, daire ya da ev sahibi Wohnungsgeberbescheinigung adlı belgeyi sizin Almanya’ya taşınma tarihinizden en geç iki hafta içerisinde size vermekle yükümlü. Bu belgenin amacı sizin ve ailenizin her bireyinin yasal kayıt yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlamaktır. „Bu belge olmasa da benim kira sözleşmem var, o yeter“ gibi bir düşünceye kapılmayın, zira bu belgenin kayıt işleminde bir geçerliliği bulunmamakta. Ev sahibinin konaklama olmamasına rağmen bu belgeyi oluşturması durumunda ise yaklaşık 50.000 Euro’ya kadar çıkabilecek bir para cezasına çarptırılması söz konusu olabilir. Yani almanız gereken ilk belgede Alman disipliniyle tanışmış oluyorsunuz. Eğer ki kendi evinizde oturacaksanız kayıt sırasında tapu belgenizi yanınızda bulundurun.

2. Wohnsitzbescheinigung (İkametgah Belgesi)

Wohnungsgeberbescheinigung’unuzu alır almaz gitmeniz gereken yer Meldebehörde olacak. Yeni ikamet yerinizin kaydı yapılırken, bu onay belgesi kayıt makamına sunulmalıdır. Wohnsitzbescheinigung sizin Almanya’da ne yapmak isterseniz isteyin, direk ya da dolaylı yoldan karşınıza çıkacaktır. Bu listedeki sıralama tesadüfi değildir, o sebeple kısa yol arayışına gitmemenizi tavsiye ederiz. Boşuna zaman kaybı yaşamanızı istemeyiz.

3. Banka hesabı

Eğer Almanya’ya yüksek lisans yapma, dil eğitimi alma ya da yeni göç yasasıyla işçi olma amacıyla geliyorsanız; bir garantör ya da bursunuz yok ve hayatınızı kendi olanaklarınızla finanse etmeniz gerekiyorsa, gelmeden önce Türkiye’den Alman Devleti’nin onayladığı bir bankada bloke hesap açtırmanız gerekiyor. Bu hesaba Türkiye’den, Alman Hükümeti’nin belirlediği 1 yıllık ihtiyaçlarınızı kapsayacak şekilde bir meblağ yatırmanız da şart koşulmakta. Türkiye’den açtırdığınız bu hesaba TransferGo aracılığıyla hızlı ve düşük ücretle paranızı güvenle yollamanız mümkün.

Diyelim ki bu işlemleri arkanızda bıraktınız ve güvenle Almanya’ya geldiniz. O zaman Wohnsitzbescheinigung‘ unuzu da heybenize koyduktan sonra sıra, bloke hesabınızdan paranızı aktarmanız gereken banka bulmak. Banka kayıt işlemleri yapılırken de tabii ki kimlik belgelerinizi yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Esasen bu konuda da ayrı bir blog yazısı yazılabilir, zira banka hizmetleri de dijitalleşme sürecinde oldukça gelişti. „Banka bankadır“ yaklaşımından ziyade, “hangi bankayı desteklemek istiyorum?” düşünce şeklini edinmenizi tavsiye ederiz. Tomorrow Bank gibi sürdürülebilirliği kendisine ilke edinmiş bankalarla çalışıp; paranızı hesabınızda bekletirken doğaya, çevreye, insana faydalı sosyal projeleri desteklemeniz de mümkün.

4. Telefon hattı

Türkiye’den getirdiğiniz telefon hattınızın aylık masraflarını 3 haneli olarak görmek niyetinde değilseniz, en kısa zamanda yeni bir Alman telefon hattı almanızı tavsiye ediyoruz. Böylelikle evinize yüklenmesi yaklaşık 2 hafta kadar sürecek kablosuz interneti beklerken, siz de cafe köşelerine mahkum kalmayacaksınız. Sim operatörleri hat için adres beyan etmenizi isteyecektir. Eğer henüz sabit bir adresiniz yoksa, kontörlü hatlarla geçiş dönemini rahatlıkla atlatabilirsiniz.

5. Krankenversicherung (Sağlık sigortası)

Dilerseniz öğrenci, dilerseniz bir şirkete çalışan olarak gelin, bir sağlık sigortası yapmanız şart koşulmakta. Öğrenciler sigortalarının tamamını kendileri öderken, çalışanların sigortalarının yarısı işverenleri tarafından ödenmektedir. Eğer kendi işinizi yapıyorsanız, gelir seviyenize ve önceliklerinize göre özel sağlık sigortası yaptırmanız da avantajlar sağlayabilir. Bu sebeple bu konuda da önceden araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz.

6. Konsolosluğa yer bildirimi

Önemli kayıt işlemlerinizi gerçekleştirdikten ve soluklandıktan sonra Türk Konsolosluğu‘na giderek adres bilgilerinizi paylaşmanız gerekiyor. Böylelikle önemli bildirilerin olması veya Türkiye’yle bağlantılı size ulaşılması gereken herhangi bir durumda beyan ettiğiniz adresinizden sizinle irtibat kurulabilinir.

7. TransferGo

Türkiye hesabınızdan Almanya hesabınıza para aktarmanız mı gerekti? Kira sözleşmeniz için kaporanız yetmedi ve Türkiye’deki tanıdıklarınızın maddi desteğine mi ihtiyacınız var? İlk maaşınızı aldınız ve Türkiye’deki sevdiklerinize jest mi yapmak istiyorsunuz? O zaman sizin de zaman kaybetmeden TransferGo’ya kaydolmanızı tavsiye ediyoruz. TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilir, internet üzerinden para transferleri yapabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI