Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Soçi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında üçlü bir görüşmeye ev sahipliği yaptı

Soçi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında üçlü bir görüşmeye ev sahipliği yaptı
27.11.2021
A+
A-

Soçi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında üçlü bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

26 Kasım’da Soçi, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Nikol Paşinyan arasında üçlü bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şunları söyledi:

-Sevgili meslektaşlarım, arkadaşlar.

Her şeyden önce, geçen yıl barış bildirisinin kabul edilmesinden bir yıl sonra yürütülen çalışmaların bazı sonuçlarını özetlemek üzere davetime cevap verme ve Rusya’ya gelmeyi mümkün bulduğunuz için teşekkür ederim. ve daha sonra bu yılın Ocak ayında ateşkes ve normal yaşamın restorasyonu konusundaki anlaşmalarımızı onayladık. Bu süre zarfında gerçekten çok şey yapıldı.

Ne yazık ki, tüm sorunlar henüz çözülmedi. Ayrıca sınırdaki olayları, iki taraftan da insanların öldüğü ve yaralandığı trajik olayları da biliyorum. Bunların hepsi bizim tarafımızdan özel dikkat gerektiren şeylerdir. Nitekim bunun için bugün de bir araya geldik – gelecekte benzer olayların yaşanmaması için.

Ancak genel olarak, yıl boyunca çok şey yapıldı. İlk olarak, kendi içinde çok iyi olan büyük ölçekli düşmanlıklar gerçekleşmiyor. Bu süre zarfında – ve bizim yardımımızla – mültecilerin geri dönüşü ile ilgili birçok çalışma yapıldı: 53 bin kişi kalıcı olarak ikamet yerlerine geri döndü. İyi bir izleme grubu oluşturuldu, birliğimiz çalışıyor – anladığım kadarıyla, her iki tarafın tahminlerine göre, insanlar için güvenli yaşam koşulları sağlayarak onurlu bir şekilde çalışıyor. Rus-Türk ateşkes izleme merkezi çalışıyor ve çalışıyor. Ancak en önemli şey, gelecekteki normal, huzurlu bir yaşam için koşulların yaratılmasıdır – önemli olan budur.

Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya hükümetlerinin başbakan yardımcıları düzeyinde üçlü bir komisyon oluşturuldu. Meslektaşlarım bana çalışmanın nasıl ilerlediğini bildirdiler – bu kolay değil, ancak yine de bu çalışma ileri bir durumda ve yakın gelecekte yalnızca çalışmayı onaylayamayacağımıza inanmak için nedenler var. ilgili grubun ulaşım iletişiminin engellenmesini kaldırması ve herkes için gerekli olan uygun kararları alması.

Bana öyle geliyor ki, aslında tüm çabalarımızın amacı bu, yani insanların kendilerini orada güvende hissetmeleri ve normal olarak ekonomik faaliyetlerde bulunabilmeleri için bölgenin yeniden canlanması için koşullar yaratmak, ekonomi – tüm bunlar, elbette, her iki ülkenin vatandaşlarının yaşam standartları üzerinde en olumlu etkiye sahip olmalıdır.

Ve Rusya için bu, Ermenistan ve Azerbaycan ile ilişkilerin özel doğası göz önünde bulundurulduğunda büyük önem taşıyor – yüzyıllardır tek bir devletin parçası olarak birlikteyiz, çok derin tarihi bağlarımız var ve onların böyle olmasını istemem. çöker, aksine gelecekte onları restore etmek ve sürdürmek için çabalamalıyız.

En başta söylemek istediğim şey bu.

Şimdi İlham Haydarovich ile ortak çalışmamız kapsamında anlaşmamıza konu olan konuları önceden görüştük. Bunu Ermeni tarafıyla önceden yaptık, son zamanlarda Ermenistan Başbakanı ile bu konuyu defalarca görüştüm ve şimdi buraya buluşma yerine taşınırken bu konuda da görüş alışverişinde bulunduk. Önemli olmak. Üçlü görüşmemizden sonra Nikol Vovaevich kalacak, bir ikili görüşme daha yapacağız.

Belki de en başta söylemek istediğim tek şey bu. Çalışma arkadaşlarımızın toplantımızın başında kendilerini ifade etme isteği ve ihtiyacı varsa lütfen.

Xxx

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Davetiniz için çok teşekkür ederim Vladimir Vladimirovich. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin çözümünde Azerbaycan’a kişisel katılımınızı ve tabii ki geçen yıl açıklama metni üzerinde mutabık kalınmasına aktif katılımınızı çok takdir ediyoruz. Sizin de belirttiğiniz gibi sene başında bu formatta tanışmıştık ve şimdi sene sonunda buluşuyoruz. Özetleyebilirsiniz. Tabii ki, Rus barış güçlerinin sorumluluk bölgesindeki genel durum istikrarlı. Ciddi bir olay, kasıtlı provokasyon olmadı. Gözlenen bu izole vakalar sistemik nitelikte değildi. Bu nedenle, uzun yıllardır donmuş bir çatışma durumunda olan bölgede güvenliği sağlayan Rus barışı koruma birliğine iyi hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Azerbaycan bu yıl boyunca savaşın sonuçlarını ortadan kaldırmada ve iletişim engellerini kaldırmada azami yapılandırmacılık gösterdi. Bu konunun henüz yerine getirilmeyen en önemli konulardan biri olduğuna inanıyorum. Çünkü geçen yıl Kasım ayında kabul edilen ve imzalanan üçlü açıklamada yer alan hususlar fiilen yerine getirilmiş durumda. Bu nedenle, bugün, doğal olarak, bunu önceden konuştuk, bu konu tartışılacak ve ayrıca Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırların belirlenmesi konusu tartışılacaktır. Ayrıca, bu konuda Rusya tarafından verilen danışmanlık dahil desteği de çok takdir ediyoruz. Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınır sınırlandırılmamıştır. Bu nedenle, bir süreci, acil bir sınırlandırma sürecini başlatmaya hazır olduğumuzu defalarca kamuoyuna açıkladık. bundan daha fazlasını söyleyeceğim

Ancak, elbette, ortaya çıkan birçok başka sorun var, ancak Rus tarafının aktif katılımı, kişisel katılımınız, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, hükümet ve diğer yapılar da dahil olmak üzere derhal çözülüyorlar. Davetiniz için, böyle bir toplantıyı tekrar yapma fırsatı verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

Başbakan Nikol Paşinyan: Vladimir Vladimirovich, öncelikle davetiniz ve bu toplantıyı düzenlediğiniz için teşekkür ederim. Ama bugünün gündemine geçmeden önce, kendi adıma, Ermeni halkı adına, Kuzbass’taki patlamada size başsağlığı dilememe izin verin, birçok insan öldü, tüm ailelerine ve arkadaşlarına taziyelerimi ifade etmek istiyorum. ölü madenciler

Vladimir Putin: Teşekkürler.

Nikol Paşinyan: Geçen yıl savaşın durdurulmasında sizin rolünüz ve Rusya Federasyonu’nun rolü çok açık. Ve 9 Kasım’dan sonra, Rus barış gücü Laçın koridoru boyunca Dağlık Karabağ’da konuşlandırıldı. Onların, Rus barış gücünün, Rusya Federasyonu’nun Dağlık Karabağ’daki ve bölgedeki durumun istikrara kavuşturulmasında kilit rol oynadığı açıktır. Ama şunu da belirtmek isterim ki maalesef durum istediğimiz kadar istikrarlı değil. Geçen yıl 9 Kasım’dan sonra, her iki taraftan da birkaç düzine insan öldü ve Dağlık Karabağ’da olaylar meydana geldi. Ve bu yılın 12 Mayıs’ından bu yana, Ermenistan-Azerbaycan sınırında fiilen bir kriz durumu yaşıyoruz ve bizim değerlendirmemiz, Azerbaycan birliklerinin Ermenistan’ın egemen topraklarını işgal ettiği yönünde.

Tabii ki, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırlar sınırlandırılmamıştır, sınırlandırılmamıştır, ancak devlet sınırı vardır ve bu, Ermenistan Cumhuriyeti’nin egemen bölgesidir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın, iletişimin serbest bırakılması dışında tüm noktaların zaten tamamlanmış olduğu şeklindeki ifadesine katılmıyorum, biliyorsunuz – bunu sizinle defalarca hem yüz yüze hem de telefonda görüştük – var. ayrıca rehineler ve diğer tutuklular, savaş esirleri sorunu … Ve bu çok önemli bir insani meseledir. Ancak bugün sadece sorunları dile getirmek için değil, sorunları ve mevcut sorunların çözümlerini konuşmak ve tartışmak için toplandığımızı söylemek istiyorum. Ayrıca Ermenistan’ın sınır çizme ve sınırlandırma sürecini başlatmaya hazır olduğunu defalarca ilan ettim. Açılış teması, Tüm ulaşım ve ekonomik iletişimlerin serbest bırakılması da bizim için çok önemli ve bu sorunları çözmekle içtenlikle ilgileniyoruz. Ve umarım bugün bizim tartışmamız, tartışacağımız tüm meseleler, gördüm, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile ikili görüşmenizde Dağlık Karabağ sorununa değindiniz ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı az önce şu meseleye değindi. Ermenistan-Azerbaycan barış görüşmeleri… Elbette bununla da ilgileniyoruz ve Dağlık Karabağ sorununun AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Pek çok konunun gerekli olduğunu ve üçlü bir formatta, ikili formatlarda tartışılıp çözülebileceğini düşünüyorum. Ben tartışacağımız tüm konuları gördüm, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile ikili görüşmede Dağlık Karabağ sorununa değindiniz ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı az önce Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerinden bahsetti. Elbette bununla da ilgileniyoruz ve Dağlık Karabağ sorununun AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Pek çok konunun gerekli olduğunu ve üçlü bir formatta, ikili formatlarda tartışılıp çözülebileceğini düşünüyorum. Ben tartışacağımız tüm konuları gördüm, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile ikili görüşmede Dağlık Karabağ sorununa değindiniz ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı az önce Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerinden bahsetti. Elbette bununla da ilgileniyoruz ve Dağlık Karabağ sorununun AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Pek çok konunun gerekli olduğunu ve üçlü bir formatta, ikili formatlarda tartışılıp çözülebileceğini düşünüyorum. Dağlık Karabağ çözümünün AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Pek çok konunun gerekli olduğunu ve üçlü bir formatta, ikili formatlarda tartışılıp çözülebileceğini düşünüyorum. Dağlık Karabağ çözümünün AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Pek çok konunun gerekli olduğunu ve üçlü bir formatta, ikili formatlarda tartışılıp çözülebileceğini düşünüyorum.

Azerbaycan ve Ermenistan yetkilileri arasındaki doğrudan temasların zaten ana hatlarıyla belirtildiğini söylemeliyim. Bunun da vurgulanması gerektiğini düşünüyorum, çok iyi olmayan ve olumlu nüansların arka planına karşı bu olumlu nüansların da vurgulanması gerekiyor. Ve en önemlisi, tekrar etmek istiyorum, özür dilerim, bugünkü toplantının asıl amacının sadece bazı sorunların varlığını veya yokluğunu dile getirmek olmadığını, asıl meselenin bugün gelinebilmiş olmamız olduğunu düşünüyorum. Güney Kafkasya’da bölgeyi istikrara kavuşturmak için spesifik veya mümkün olduğu kadar spesifik çözümler. Çünkü bu bizim sorumluluğumuz – barış, istikrar ve insanların güvenliği. Teşekkürler.

Devlet Başkanı Vladimir Putin: Bana öyle geliyor ki, bu aslında çok önemli – hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı hem de Ermenistan Başbakanı tarafından az önce söyledikleriniz. Durumun normalleşmesinin geliştirilmesinde, durumun olumlu bir şekilde geliştirilmesinde her iki tarafta bir çıkar var. Az önce iletişimden bahsettiniz, iletişim engelini kaldırdınız. İlham Haydarovich de bundan bahsetti. Herkes bununla ilgileniyor ve Rusya bu sayıda. Yani hepimiz yakın ülkeyiz, komşuyuz, büyük bir ticaret hacmimiz var ve herkes bununla ilgileniyor. Öncelikle. İkincisi, yakın gelecekte sınırın çizilmesi ve sınırlandırılması, sınırlandırılması ve ardından sınır çizilmesi üzerinde çalışmaya başlama konusunda hala anlaşıyoruz. Ve elbette bugün bunun hakkında da konuşacağız. Sorunun karmaşık olduğu açık olmasına rağmen, yine de Sovyetler Birliği’nden aldık. Net bir sınır yoktu. Ama her şey hakkında konuşmak için bir fırsat var. Doğrudan olanlar da dahil olmak üzere ne kadar çok temas olursa o kadar iyi olduğu konusunda meslektaşlarımla aynı fikirdeyim. Doğrudan ikili temaslar genellikle bir önceliktir. Yakın gelecekte Brüksel’de planlanmış bir toplantınız olduğunu biliyorum, oraya gitmeyi ve orada bir toplantı yapmayı kabul ettiniz. Bunu da memnuniyetle karşılıyoruz, doğrudan iletişim için ne kadar çok fırsat olursa o kadar iyi. Geçenlerde Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Michel ile de bu konuyu konuştum. Seni bekliyor. Umarım bir adım daha ileri gideriz ve başka yerlerde daha ileri adımlar atmak mümkün olur. Bir kez daha tekrarlıyorum, sadece ortaklarımızın bu diyaloga katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Ana şey, faydalı olmasıdır. Çok teşekkürler. Doğrudan ikili temaslar genellikle bir önceliktir. Yakın gelecekte Brüksel’de planlanmış bir toplantınız olduğunu biliyorum, oraya gitmeyi ve orada bir toplantı yapmayı kabul ettiniz. Bunu da memnuniyetle karşılıyoruz, doğrudan iletişim için ne kadar çok fırsat olursa o kadar iyi. Geçenlerde Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Michel ile de bu konuyu konuştum. Seni bekliyor. Umarım bir adım daha ileri gideriz ve başka yerlerde daha ileri adımlar atmak mümkün olur. Bir kez daha tekrarlıyorum, sadece ortaklarımızın bu diyaloga katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Ana şey, faydalı olmasıdır. Çok teşekkürler. Doğrudan ikili temaslar genellikle bir önceliktir. Yakın gelecekte Brüksel’de planlanmış bir toplantınız olduğunu biliyorum, oraya gitmeyi ve orada bir toplantı yapmayı kabul ettiniz. Bunu da memnuniyetle karşılıyoruz, doğrudan iletişim için ne kadar çok fırsat olursa o kadar iyi. Geçenlerde Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Michel ile de bu konuyu konuştum. Seni bekliyor. Umarım bir adım daha ileri gideriz ve başka yerlerde daha ileri adımlar atmak mümkün olur. Bir kez daha tekrarlıyorum, sadece ortaklarımızın bu diyaloga katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Ana şey, faydalı olmasıdır. Çok teşekkürler. Geçenlerde Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Michel ile de bu konuyu konuştum. Seni bekliyor. Umarım bir adım daha ileri gideriz ve başka yerlerde daha ileri adımlar atmak mümkün olur. Bir kez daha tekrarlıyorum, sadece ortaklarımızın bu diyaloga katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Ana şey, faydalı olmasıdır. Çok teşekkürler. Geçenlerde Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Michel ile de bu konuyu konuştum. Seni bekliyor. Umarım bir adım daha ileri gideriz ve başka yerlerde daha ileri adımlar atmak mümkün olur. Bir kez daha tekrarlıyorum, sadece ortaklarımızın bu diyaloga katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. Ana şey, faydalı olmasıdır. Çok teşekkürler.

kaynak:https://ru.president.az/articles/54420

REKLAM ALANI